Sint-Jan-Berchmans

Onze school is genoemd naar Johannes (Jan) Berchmans. Je hebt waarschijnlijk zijn beeld al in de gang zien staan. Johannes Berchmans werd geboren in Diest op 13 maart 1599, als oudste zoon uit een gezin met vijf kinderen. Zijn geboortehuis is omgebouwd tot kapel en kan nog steeds bezocht worden.

Johannes verbleef tot zijn twaalfde jaar in Diest. Vanaf 1614 werd hij dienstbode in Mechelen. In 1615 vervolgde hij zijn studie aan het door de jezuïeten gestichte college in de stad. In 1616, dan was hij 17 jaar, trad hij toe tot de orde van de jezuïeten en werd hij priester. Vervolgens werd Johannes Berchmans naar Rome gestuurd. Daar vervolgde hij zijn studies filosofie.

Op 13 augustus 1621 stierf Johannes in Rome als gevolg van een longontsteking, hij was dan amper 22 jaar. Hij ligt begraven in de Sant’Ignaziokerk in Rome. Op 9 mei 1865 werd Johannes zalig verklaard door paus Pius IX en op 22 januari 1888 werd hij door paus Leo XIII heilig verklaard. Hij werd vervolgens uitgeroepen tot patroonheilige van de studerende jeugd en tot beschermheilige van de jeugd.

De feestdag van Sint-Jan Berchmans wordt op onze school op 26 november gevierd. Er is die dag ook geen huiswerk!

Op verschillende plaatsen vind je scholen, colleges, parochies en scoutsgroepen die naar hem vernoemd zijn.